Medicul Ramona Andronache de la Clinica Romgermed din Bucureşti prezintă cititorilor Jurnalului de Sănătate modul în care trebuie administrate medicamentele copiilor. "Regula numărul unu, pe care fiecare părinte ar trebui să o respecte în momentul în care copilul s-a îmbolnăvit: medicul pediatru este cel mai în măsură să-l trateze pe micuţul pacient. Dacă, din diverse motive, copilul nu este consultat de medic, părinţii ar trebui să-l contacteze telefonic. Această regulă este valabilă şi în cazul medicamentelor eliberate fără prescripţia medicului", ne avertizează medicul Ramona Andronache.
"Dozele recomandate se bazează pe cantitatea de substanţă activă, acea cantitate care este sigură pentru copilul respectiv, în funcţie de vârsta şi de greutatea lui şi nu în funcţie de gravitatea bolii. În ceea ce priveşte medicamentele, există o regulă de aur: cea a minimului necesar, cu atât mai mult când este vorba despre un copil. Cert este că simptomatologia copilului se va remite dacă va beneficia de medicamentul potrivit, în doza potrivită. Mulţi părinţi îşi pun întrebarea «Cum ar putea să fie siguri că administrează copiilor doza potrivită de medicament?»", spune medicul Ramona Andronache. Conform unui studiu din anul 1997, 70% dintre părinţi au probleme în a găsi doza corespunzătoare de medicamente care trebuie administrate copiilor lor.
MODURI DE ADMINISTRARE
"În funcţie de particularităţile medicamentelor, există două moduri de administrare. La unele medicamente, doza se ajustează în funcţie de greutatea copilului - administrarea per kilogram corp. A doua modalitate se referă la medicamentele care se dau în anumite doze, în funcţie de limita de vârstă: până la 3 ani o doză, între 3 şi 10 ani, altă doză. Cele mai multe dintre medicamente se dau calculându-se raportul pe kilogram corp. Pentru majoritatea copiilor sub 2 ani, doza se stabileşte î