Hipermarketurile de pe piaţa locală au ajuns anul trecut la o medie de vânzări de 5.800 de euro pe metru pătrat anual, cu circa 1.000 de euro mai puţin decât în 2008, acesta fiind unul dintre cei mai buni indicatori de performanţă în retail.
Pe baza acestui indicator (vânzări pe metru pătrat) se poate observa că deşi cifrele de afaceri ale celor cinci reţele de hipermarketuri de pe piaţă s-au majorat cu 3%, adică 100 de milioane de euro, avansul vine exclusiv din extinderea suprafeţelor de vânzare, în timp ce pe metru pătrat rulajele sunt mai mici cu 16%, respectiv 1.000 de euro, potrivit calculelor ZF.
În contextul unei pieţe încă în expansiune, dinamica vânzărilor pe metru pătrat în magazine este unul dintre cei mai buni indicatori care măsoară performanţa unui retailer, alături de rata de profitabilitate şi creşterea organică (în magazinele mai vechi de un an).
Declinul de 16% la nivelul mediei de vânzări pe metru pătrat în hipermarketuri este practic un indiciu al contracţiei consumului local într-un an de criză şi explică de ce reţelele de profil şi-au subţiat marjele de profit în 2009 comparativ cu anul anterior.
Iau din cota de piaţă a chioşcurilor
Datele centralizate de ZF arată că doar investiţiile în expansiune au mai adus creşteri pe piaţa hipermarketurilor în 2009: aceasta a ajuns aproape de valoarea de 3,3 mld. euro, cu 3% mai mult decât în anul anterior, în condiţiile în care retailerii de profil au adus anul trecut circa 200 mil. euro în proiecte de deschideri de magazine noi.
Toate cele patru reţele care au pariat pe extindere - Carrefour, Real, Kaufland şi Auchan - au raportat anul trecut un avans al afacerilor faţă de 2008, însă niciun operator nu a realizat creşteri de productivitate.
"La nivelul anului 2009, comerţul modern a înregistrat o creştere a vânzărilor în lei de 11% faţă de anul anterio