O stire a agitat institutiile media. Nea Sandu, un mecanic din Brasov, care a lucrat vreo 10 ani la canalul Dunarea-Marea Neagra, si-a luat inima in dinti si l-a interpelat pe premierul Emil Boc, in timp ce acesta incarca un sac cu nisip la Galati:
"Domnu' prim-ministru, o intrebare. Am lucrat zece ani la Canal, la Constanta. De ce nu se da drumul putin la ecluze, sa faca o cadere de nivel?"
Omu avea dreptate. Canalul Dunare-Marea Neagra este mult sub nivelul Dunarii, motiv pentru care a si fost nevoie de ecluze.
Cu o lungime de 64 km, o adancime de 7 m, o latime la baza de 70 m si la suprafata de 110-140 m, canalul poate prelua un volum insemnat de apa din Dunare, la un transfer de 500 mc/secunda.
Nevenindu-le sa le creada urechilor, specialistii s-au pus pe calculat si dupa cateva zile au deschis ecluzele, adoptand solutia lui Nea Sandu, fapt recunoscut si de ministrul Blaga si de secretarul de stat Mihai Capra.
Foarte bine, veti zice, si de ce atata tam-tam?
Pentru ca ne putem pune intrebarea legitima, de ce atata munca la canalul de aparare a Galatiului, daca exista o solutie mai simpla? Care a permis, in plus si preluarea apelor Siretului in Dunare.
Dar daca Nea Sandu nu-si lua inima in dinti sa-i transmita premierului solutia? Se inundau Galatiul si alte localitati?
Nea Sandu, pe numele intreg Sandu Gheorghiu, s-a nascut la Sendreni. Cand a auzit de inundatii, barbatul a mers sa ajute la ridicarea digului pe malul raului.
Ajungem la morala fabulei
Plasarea in functii de conducere (Apele Romane, Ministerul de Interne, Institutul de Hidrologie, etc.) a clientelei de partid, pe post de specialisti. Pentru ca sunt "loiali". Ce-o fi insemnand loiali, las cititorii sa aprecieze, ca sa nu intram intr-o discutie fara sfarsit.
Acelasi lucru s