Temperaturile ridicate din termometre din timpul verii fac ne-cesare câteva reguli, care trebuie neapărat respectate în bucătărie.
Temperaturile ridicate indicate de termometre în timpul verii expun alimentele la mai multe riscuri de contaminare bacteriană şi duc la creşterea riscului de infecţii responsabile cu durerile de stomac şi alte simptome enervante, care adăugate la neplăcerile provocate de căldură pot să ne strice zilele de vară. Ca să nu avem cine ştie ce surprize urâte, evitaţi pe cât posibil bufeturile şi, chiar şi acasă, alimentele „delicate“ precum sosurile, frişca şi maioneza, care se alterează cu uşurinţă. Mare atenţie la frigider, atunci când îl ţineţi prea mult deschis pentru a depozita alimentele tocmai cumpărate. „Atunci când temperaturile cresc, nu lăsaţi mâncărurile neacoperite, pentru că riscă să devină rapid «necomestibile», mai ales când în jur sunt muşte sau alte insecte. Încercaţi să ţineţi alimentele cât mai puţin timp în afara frigiderului. În condiţii favorabile, în interval de patru ore, un microorganism se poate multiplica de până la un miliard de ori. Chiar şi acasă, evitaţi mâncărurile care stau ore în şir în frigider, legumele crude, maioneza, cremele şi frişca“, recomandă Carlo Cannella, preşedintele Institutului italian pentru studii privind alimentele şi nutriţia.
Decalogul alimentelor
Pentru a evita orice risc, specialiştii ne recomandă o serie de reguli ce trebuie respectate cu sfinţenie. În primul rând, evitaţi „canalele de distribuţie“ improvizate: cum ar fi vânzătorii ambulanţi de pe plajă sau de la munte. Originea şi modul de preparare al alimentelor trebuie să fie întotdeauna clare. De asemenea, controlaţi ambalajele. Aveţi grijă ca ambalajele alimentelor congelate să fie într-o stare ireproşabilă şi nu achiziţionaţi niciodată produse cu ambalaje deteriorate, cutii rupte sau îndoite, ouă