1 iulie Socotesc presant să vă atrag atenţia asupra acestui fenomen care a năvălit peste noi odată cu inundaţiile: poţi fi antipopulist în gîndire şi foarte mitocan în expresie.
2 iulie Mi-am pus deoparte cele trei interviuri ale lui C.T. Popescu privitoare la Piaţa Universităţii; nu pentru obiectivitatea lor (nici vorbă...), ci pentru inteligenţa şi calmul moral cu care îşi tratează contradicţiile acelor zile; poate că asta este cel mai complicat azi: să ai morala calmă. Pe mine, de Piaţă m-a despărţit rigoarea cu care oameni pe care-i presupuneam inteligenţi o consacrau ca „singurul parlament onest al ţării“. Un parlament fără urmă de opoziţie în balconul său mi s-a părut categoric dubios.
3 iulieŢin să vă sesizez că grevele muncitorilor chinezi din fabricile capitalului străin instalat în China merită cea mai mare atenţie, cu atît mai mult cu cît, sub conducerea Partidului Comunist, ei pot construi armonios şi capitalismul.
4 iulie Nu ştiu dacă aţi reţinut că un tînăr de 18 ani din Haiti s-a aruncat în faţa unei maşini, după ce Olanda a învins Brazilia. A murit, bineînţeles. După ce ai scăpat dintr-un cutremur, să te sinucizi pentru un eşec al echipei favorite confirmă ideea lui Camus, cu care începe Omul revoltat: pe termen lung, cauza unei sinucideri rămîne enigmatică.
5 iulie... şi cît de mare mai e fotbalul brazilian şi naţionala lui? Tot atît pe cît de mare e viguroasa şi clocotitoarea bucurie a adversarilor ei, la vestea eliminării din sferturi.
DE ACELASI AUTOR Puseuri de toamnă La un sfert de veac de cînd s-a dus Turnătoria ca discurs amoros Curs scurt de sociologie a şepcii la români6 iulieFac apel la puterea dvs. de a suporta impudoarea şi vă transmit că scriitorul Thomas Bernhard – „austriacul suprem“ cum îl numeşte Alex. Leo Şerban – foloseşte, în sarcasmul său totalitar, termenul violent de „onanismul disperării“.