Trei tineri români se numără printre cei 25 de semifinalişti ai competiţiei Electrolux Design Lab 2010, în cadrul căreia studenţilor la design din întreaga lume li s-a cerut să creeze concepte de aparate electrocasnice destinate spaţiilor mici de locuit, pentru consumatorii din anul 2050, când 74% din populaţia lumii va locui în oraşe.
Opt dintre semifinalişti vor prezenta conceptul lor în septembrie, la Londra, în faţa unui juriu format din designeri profesionişti, premiul cel mare constând într-un internship plătit la centrul pentru design global Electrolux şi 5.000 de euro.
Injecţia cu mâncare
Cel mai tânăr dintre semifinaliştii români, Bogdan Ioniţă (22 de ani), este student la Universitatea de Arhitectură "Ion Mincu". A intrat în concurs cu invenţia pe nume "Meso", un aparat care poate înlocui în totalitate hrana solidă, introducând substanţe sintetizate din alimente direct în sânge. În plus, dispozitivul extrage celule sanguine pentru a determina doza optimă de substanţe nutritive.
"Ideile nu apar pur şi simplu, ci rezultă dintr-un scenariu puternic. Scenariul meu se bazează pe faptul demonstrat că numărul populaţiei este într-o creştere hazardată, iar resursele scad", spune Ioniţă, care mărturiseşte că, în realizarea proiectului care a durat două săptămâni, s-a inspirat şi din filmul „Soilent green".
Ioniţă şi-a descoperit pasiunea pentru arhitectură în liceu, iar profesorul de meditaţii pentru facultate l-a sfătuit să se îndrepte spre design. Nu are un designer preferat, dar îi plac stilul şi tendinţele japoneze. Este pasionat de artă şi istorie, iar în timpul liber citeşte sau se uită la filme.
Visul lui este să facă design de produs în ţară: "Este o plajă neexplorată, care îţi da mână liberă, poţi reinventa regulile. Sper că şi la noi se pot face lucrurile la fel de bine ca şi în alte ţări".
Cocktail instant de vita