Franţa este pe cale de a deveni a doua ţară europeană, care interzice portul vălului islamic în public. Belgia a spart gheaţa în acest domeniu, în luna mai, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Franţa este pe cale de a deveni a doua ţară europeană, care interzice portul vălului islamic în public. Belgia a spart gheaţa în acest domeniu, în luna mai, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Deputaţii francezi au votat cu o largă majoritate interzicerea disimulării figurii unei persoane în public, toată dreapta şi centru-dreapta franceză fiind de acord cu această măsură.
Majoritatea partidelor de stânga, aflate în Opoziţie au refuzat să se prezinte la vot. Socialiştii care susţineau la început doar interzicerea vălului în clădirile publice au cedat ulterior presiunilor făcute de lobby-urile feministe.
Legea interzicerii vălului integral, burka a fost îndelung dezbătută în Franţa, ea fiind extrem de controversată, deşi nu vizează decât o minoritate a musulmanilor francezi.
Votul similar care a trecut de Camera Deputaţilor belgieni în luna mai a creat un precedent pentru legea franceză.
Dar dacă în Belgia, unde deja această lege se aplică de ani de zile la nivel local, motivul este securitatea publică, ce poate fi pusă în pericol de disimularea feţei unei persoane, în Franţa, interzicerea vălului integral face parte din larga dezbatere despre identitatea naţională.
Conceptul a fost lansat de preşedintele Nicolas Sarkozy, în urmă cu câteva luni şi el este considerat absurd de către Opoziţia de stânga.
Politicienii apropiaţi lui Sarkozy sunt însă de acord cu acesta. Ministrul Justiţiei, Michele Alliot-Marie a declarat în urma votului asupra vălului islamic integral că aceasta este o victorie a democraţiei şi a valorilor franceze. Legea trebuie însă adoptată acum şi de senato