Cabinetul Boc a aprobat, miercuri, programul "Case de locuit în zonele afectate de calamităţile naturale din anul 2010", prin care statul va asigura materiale pentru reconstrucţia sau repararea locuinţelor de către proprietari, în regie proprie sau prin prestatori specializaţi. Finanţarea programului se asigură prin bugetul de stat, iar Agenţia Naţională pentru Locuinţe va achiziţiona, în mod centralizat, materialele destinate reconstruirii sau reparării caselor.
"Procedura este următoarea: comisiile mixte au făcut evaluarea locuinţelor afectate de inundaţii, trimit centralizat către MDRT solicitările de materiale de construcţii în conformitate cu raportul tehnic, MDRT calculează necesarul de materiale după proiectul tehnic aprobat în minister şi apoi suma care trebuie alocată din buget pentru achiziţionarea acestor materiale", a explicat ministrul Elena Udrea.
Oficialul a explicat că proiectul tehnic se referă la o locuinţă cu două camere şi o suprafaţă de 60,5 mp, cu o suprafaţă utilă de 47,5 mp, suma totală pentru o astfel de casă cifrându-se la 39.000 de lei, înainte de procedurile de achiziţie de materiale, în urma cărora însă valoarea putând scădea semnificativ.
Ce va cumpăra ministerulpentru casele sinistraţilor
ANL va achiziţiona ciment, cărămidă, armătură, elemente de zidărie, lemn, uşi de lemn, ferestre PVC, var, vată minerală, iar beneficiarii vor reconstrui sau, după caz, vor repara casele afectate din resurse proprii, cu materiale puse la dispoziţie de MDRT. Udrea a mai precizat că materialele de construcţie vor fi trimise consiliilor locale care au obligaţia de a le depozita şi distribui beneficiarilor, în funcţie de necesităţi. Ea a declarat că suma totală pentru o locuinţă reconstruită de la zero, conform acestui proiect, este de aproximativ 39.000 lei, înainte de procedurile de achiziţie."Experienţa anilor trecuţi ne arată