Profesorii s-au înghesuit la titularizare, deşi salariile în învăţământ sunt mici. Mai bine de 1.340 de cadre didactice din Timiş au sperat la unul dintre cele 37 de posturi titularizabile din judeţ.
Concursul pentru posturile titularizabile din judeţ, pentru continuitatea pe post şi chiar pentru şansa de a preda la mai multe şcoli a început în această dimineaţă la ora 10.00.
CITEŞTE ŞI:
Doi candidaţi au fost prinşi cu fiţuici la examenul de titularizare
TITULARIZARE 2010: Profesori din vecini îi ajută pe dascălii timişoreni să corecteze lucrările de la examen
Sute de profesori au aşteptat mai bine de o oră în curtea fiecăruia dintre cele trei centre de examinare din Timişoara, Colegiul Naţional Bănăţean, Grupul Şcolar „Emanuil Ungureanu” şi Grupul Şcolar „Henri Coandă”.
Concurenţa a fost uriaşă, cu toate că salariile medii ale profesorilor începători nu depăşesc 750 de lei şi numărul posturilor sigure este foarte mic. Dintre cele 37 de posturi titularizabile libere, 22 sunt pentru educatoare.
„E foarte slab plătit. În zece ani nu-ţi creşte salariul nici cu 500 de lei vechi, de asta aş vrea să mă reprofilez”, a spus Monica Severineanu, de 27 de ani, psihopedagog. O altă explicaţie pe care cadrele didactice o dau este aceea că un post de profesor le-ar da posibilitatea să mai facă şi altceva.
„Am fost profesoară de engleză la copiii de grădiniţă un an. Vreau să rămân în învăţământ, dar numai dacă aş avea şi un al doilea job, ceva pe engleză”, a spus Adela Dragotescu, de 21 de ani, educatoare.
Condiţii minime
La examenul de titularizare se poate înscrie aproape orice persoană care vrea să intre la clasă şi să predea elevilor.
„Trebuie să fie absolvent de învăţământ superior sau să aibă studii de specialitate, dar şi modulul pedagogic”, a spus Ion Luic