Invitat la videochatul adevarul.ro, Liviu Mureşan a discutat cu moderatorul Ovidiu Nahoi despre principalele riscuri ale României, dar şi ale Capitalei, precizând totodată motivele care au dus ţara într-o situaţie atât de proastă la nivel european. Liviu Mureşan este fondatorul şi preşedintele executiv al Fundaţiei EURISC - Institutul European pentru Risc, Securitate şi Managementul Comunicării.
Vezi aici cele mai importante declaraţii ale lui Liviu Mureşan
Cred că este mult să se asocieze ţări din Europa - Bulgaria, România- care riscă să intre pe o listă a ţărilor eşuate. Acestea sunt ţări care au dificultăţi, care să-şi gestioneze foarte bine agenda naţională, sunt ţări pe alte continente care sunt cu adevărat lagăre ale terorismului, sunt de decenii pe lista această neagră.
Riscurile României reprezintă Capacitatea de a guverna, de a gestiona treburile statului în această perioadă de criză, soluţiile, formula, echipa potrivită pentru a gestiona soluţiile de criză. Dacă nu eşti capabil, poţi să pierzi şi să te detaşezi de pluton. Este vorba de incapacitate de guvernare.
Incapcaitatea de a colabora putere-opoziţie în faţa situaţiei în care se găseşte ţara. Este nevoie de un dialog la nivel naţional, a unei mobilizări a populaţiei, cum este Coreea de Sud.
Politizarea excesivă, şi este nevoie de depolitizare, responsabilizarea, profesionalizarea
Politizarea excesivă paralizează principalele instituţii ale statului. Este palierul politic care trebuie menţinut în toate ţările.
Responsabilizare. Ca să poţi construi ceva în noile condiţii, există porblema responsabilităţii statului, instituţiilor, oamenilor. S-a diluat până la o formă homeopată. Nimeni nu mai e responsabil de nimic.
Profesionalizare. S-a ajuns la o lipsă de profesionalism absolut îngrijorătoare. Avem tineri trimişi la