Vizitatorii pot vedea la faţa locului cum istoricii şi arhitecţii readuc la viaţă una dintre cele mai semeţe fortăreţe din Europa de Est.
Cetatea din Deva, Dealul Cetăţii, precum şi Centrul Vechi al reşedinţei judeţului Hunedoara vor fi mult mai atractive pentru turişti, după ce au fost cuprinse într-un program finanţat din fonduri europene, care are drept scop tocmai promovarea lor în scop turistic. Chiar şi „îmbrăcată" în schele, Cetatea Devei este principalul punct de atracţie pentru turiştii din ţară sau din străinătate, care urcă aici pentru a admira panorama sau pentru a vedea pe viu cum se face o restaurare a unui monument istoric.
Vin aici vizitatori din România, Austria şi Ungaria, pentru care fortăreaţa de pe dealul la poalele căruia se dezvoltă Deva reprezintă un obiectiv ce trebuie neapărat văzut, alături de Castelul Corvinilor din Hunedoara. „Cetatea reprezintă principalul punct de atracţie al municipiului Deva, locul de unde se poate urmări şi creiona o impresie imediată despre dezvoltarea oraşului Deva. Implementarea acestui proiect va aduce un prestigiu în plus pentru municipalitate, alături de celelalte obiective de la poalele Cetăţii", este de părere primarul Devei, Mircia Muntean. Valoarea totală a proiectului este de 38.428.182 lei (8.981.065,25 euro), din care 25.325.368,34 lei (5.918.801,61 euro) reprezintă valoarea finanţării nerambursabile acordate prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, iar principalele obiective ale programului care va fi finalizat în 2013 sunt legate de creşterea numărului de turişti, a investiţiilor şi a locurilor de muncă în zonă.
Monument istoric în rezervaţie naturală
Prin acest proiect, primarul doreşte restaurarea şi punerea în valoare a Dealului Cetăţii Devei, conservarea zidurilor, amenajarea de alei de acces, iluminarea obiectivului şi a căilor de acces. Dealul Cetăţii Deva este co