Erste Group spune că măsurile de austeritate, inclusiv creşterea Taxei pe Valoarea Adăugată, vor presa consumul. Veniturile de care populaţia României va dispune în acest an, pentru coşul zilnic, dar şi pentru economii, vor scădea cu aproape zece procente, cel mai mult din regiune.
Exporturile şi consumul au fost principalele canale de contracţie economică în statele din Europa Centrală şi de Est (ECE), arată un raport al Erste Group. Spre deosebire de revenirea puternică a primei componente, cea de-a doua arată semne slabe de recuperare. România este într-o situaţie specială, în care exporturile marchează cel mai mare avans din regiune - judecând după datele din luna aprilie - în timp ce consumul autohton este cel mai afectat.
Experţii Erste estimează că românii vor avea tot mai puţini bani pentru coşul zilnic, dar şi pentru economii. Astfel, veniturile disponibile ale populaţiei (VDP) vor scădea, în acest an, cu peste 10% şi cu 0,8% anul viitor. Raportul instituţiei de credit arată o corelaţie puternică între consum şi creşterea VDP. Se estimează că acestea din urmă vor urca anul viitor, pe ansamblul regiunii, cu 1 - 2,5% anual, în termeni reali, contribuind la susţinerea creşterii PIB.
România excepţională
VDP, care reprezintă, în medie, aproximativ 65% din PIB în UE, au fost afectate recent de creşterea şomajului şi de scăderea altor venituri (chirii, profit, venituri din dobânzi). „Pentru că efectul advers al deteriorării pieţei locurilor de muncă a fost parţial aplanat de o uşoară creştere a pensiilor şi a altor beneficii sociale, veniturile disponibile s-au redus mai puţin decât ar fi fost de aşteptat în urma scăderii ratei de ocupare", a explicat Juraj Kotian, Co-Director Cercetare Macro ECE în cadrul Erste Grup. Spre deosebire de restul statelor, România va avea de suferit din pricina măsurilor guvernamentale, care pun o presiune supli