Euribor, dobânda de referinţă în funcţie de care se stabileşte dobânda creditelor în euro, s-a apropiat marţi de maximul ultimelor 11 luni, pe fondul scăderii puternice a lichidităţilor suplimentare pe care BCE le injectează pe pieţele de capital şi al temerilor tot mai accentuate privind criza datoriilor din zona euro, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.
Astfel, Euribor la trei luni, principalul indicator al creditării interbancare din zona euro, a crescut la 0,835% pe an de la 0,827% în ziua precedentă, cel mai ridicat nivel de după luna august a anului trecut.
Ratele Euribor la o săptămână a urcat, de asemenea, până la 0,504%, de la 0,498%. Şi Euribor la şase luni a avansat de la 1,086 la 1,090%, la fel ca Euribor la un an, care a ajuns la 1,358%.
Nivelul de lichidităţi de pe pieţele de capital s-a înjumătăţit după ce băncile au rambursat 442 mld. euro - credite acordate pe o perioadă de un an - Băncii Centrale Europene la începutul acestei luni,
Ratele interbancare au fost, de asemenea, forţate să crească de temerile că unele bănci europene ar putea întâmpina probleme din cauza crizei datoriilor din zona euro, după ce se vor face publice rezultatele testelor de stres.
Ratele Euribor sunt fixate zilnic de către Federaţia Bancară a Uniunii Europene, la scurt timp după ora 9:00 GMT. Euribor, stabilită de un panel de bănci de prim rang din statele Uniunii Europene şi de o serie de bănci din afara UE, oscilează în funcţie de condiţiile de pe piaţă. Ea este influenţată de cererea şi oferta de euro de pe pe piaţa monetară din zona euro şi de volumul de lichidităţi de pe piaţă. Stabilirea unor niveluri reduse este asociată de cele mai multe ori cu reducerea încordării de pe pieţele de capital.
Euribor este stabilit zilnic pentru 15 perioade diferite, de la creditele în moneda euro cu scadenţa la o săptămână la cele acordate p