În numele securităţii, jurnaliştii români sunt invitaţi să se abţină de la criticile care sunt prea acerbe pentru gustul Guvernului nepopular de la Bucureşti - a anunţat France24, într-un reportaj despre modul în care oficialii români vor "să pună căluş presei".
"E presa liberă o ameninţare la adresa securităţii?" s-a întrebat prezentatorul de la France 24, în debutul reportajului care analizează modul în care sunt văzute mass-media, conform noii Strategii de Apărare semnată de preşedintele Traian Băsescu.
Potrivit jurnaliştilor francezi, Băsescu a fost dur criticat pentru legătura pe care a făcut-o între presa şi securitatea naţională. "Împreună cu alţi oficiali români, Băsescu a semnat o nouă Strategie de Apărare care include şi sugestia că acele campanii împotriva âGuvernului din presa română pot destabiliza ţara", a anunţat postul francez, precizând că restricţiile privind libertatea de exprimare amintesc de perioada comunistă, încheiată în urmă cu 20 de ani.
"Când autorităţile române citesc presa vor să vadă ştiri de bine. Aceasta pare să fie ideea din spatele noii Strategii pentru Apărare din România. Jurnaliştii care critică instituţiile publice sunt văzuţi ca o ameninţare la adresa securităţii naţionale", se spune în reportaj. Pus de fracezi să comenteze situaţia, consilierul prezidenţial Valeriu Turcan a declarat că uneori criticile jurnaliştilor pot slăbi o democraţie, şi că forma de răspuns este justificată prin reacţia comunităţii.
"Jurnaliştii români sunt cunoscuţi pentru faptul că scriu ceea ce gândesc. Într-un moment în care nemulţumirea populaţiei faţă de starea economiei este din ce în ce mai ridicată, presa a denunţat modul în care guvernul gestionează criza", arată jurnaliştii France24.
Pe imagini de la mitingurile împotriva guvernului din Piaţa Victoriei, postul francez a amintit că printre