Autorităţile locale de la Pianu de Jos au construit o stână cu toate utilităţile, care va funcţiona exclusiv cu energie verde, unde turiştii vor putea vedea cum se prelucrează tradiţional laptele. Sursa: Codrin Prisecaru
La mai puţin de 30 de kilometri de Alba-Iulia, nu departe de renumitul teren de golf "Paul Tomiţă" de la Pianu de Jos, au fost puse bazele unei stâne ecologice.
Stâna a fost construită cu scop turistic, dar va fi locuită de ciobanul care are grijă de oile sătenilor din comuna Pianu. Astfel, Nicolae Mârtea le va arăta turiştilor cum se prelucrează tradiţional laptele, dar şi cum se foloseşte o instalaţie de energie alternativă, deoarece aceasta va fi prima stână care va funcţiona doar cu energie solară şi eoliană.
Standarde... româneşti
Apariţia unei astfel de stâne nu a fost "premediată". Ideea s-a dezvoltat pe parcurs şi totul a plecat de la dorinţa autorităţilor locale de a-i asigura ciobanului o stână mult mai "răsărită" decât cea veche de zeci de ani.
Primarul comunei Pianu, Marin Petruse, a declarat că ideea i-a venit în primăvară, la o întrunire cu arhitectul-şef al ju deţului, în care se discuta despre amenajările de stâne.
"I-am zis să-mi dea un proiect, că în două luni îl pun pe picioare. Nu ştiu cât m-a crezut, dar i-am arătat că aşa a fost. Oricum trebuia să facem stână acolo, pentru că era una de pe vremea lui Ceauşescu, pe care nici să o repari nu merita. Am zis că hai să facem una la standarde... româneşti până la urmă, că sunt la fel de bune ca alea europene. Totul e făcut din lemn de cea mai bună calitate, are vreo 120 de metri pătraţi, şase încăperi şi terasă. Circuitul funcţional este complet şi i-am făcut şi o arhitectură frumoasă, să se încadreze în zona asta care e deosebită", a declarat primarul din Pianu.
Turbină eoliană adusă din Germania
În zilele u