Germania vrea ca ţările din zona euro care nu-şi ţin deficitele bugetare în frâu să fie sancţionate prin pierderea suveranităţii economice. Cancelarul german Angela Merkel pregăteşte un set de măsuri care să legifereze procesul de intrare în insolvenţă a ţărilor din zona euro cu probleme bugetare grave.
Angela Merkel vrea să evite repetarea situaţiei în care Germania şi mai ales cetăţenii ei să plătească pentru „nechibzuinţa" bugetară a Greciei, ţară care a fost salvată de la faliment doar prin eforturile conjugate ale ţărilor membre din Uniunea Europeană. Totodată, Germania face presiuni ca astfel, fondul de ajutor pentru statele comunitare, care are o perioadă de valabilitate până în 2013, să nu devină o obişnuinţă pentru ţările UE, o supapă care să încurajeze politicile bugetare riscante în spaţiul european.
Citeşte şi:
Bugetele ţărilor din UE, controlate de Bruxelles
Jurnaliştii de la revista germană „Der Spiegel" consideră că planul Berlinului va întâmpina rezistenţă din partea statelor membre, mai ales pentru că prevede pierderea suveranităţii economice a statului aflat în insolvenţă. Primele care vor protesta faţă de strategia lui Merkel vor fi Grecia, Spania şi Portugalia, comentează publicaţia germană, pentru că ele se află într-o situaţie economică dificilă.
Statul şi investitorii, buni de plată
Setul de reguli la care au lucrat experţii în finanţe din Guvernul german prevede ca în momentul în care o ţară a intrat în insolvenţă efectivă, statul şi investitorii care au cumpărat obligaţiunile acestuia să fie principalii contributori la redresarea economică, dar să suporte şi principalele consecinţe negative (costurile falimentului).
Cu alte cuvinte, investitorii care au cumpărat obligaţiunile statului aflat în incapacitate de plată vor trebui să accepte pierederea unui procent din sumele investite.
Frâiele,