Bancherii sustin ca Romania va inregistra, in acest an, o scadere economica mult mai brutala decat se anticipase, de aproximativ 3 la suta, fata de 0,5 la suta, cat se estima in urma cu cateva luni.
Ce a determinat deprecierea prognozelor pentru evolutia economica si ce se poate face pentru a redresa situatia?
Potrivit analistilor, orice masuri de austeritate duc, automat, la o scadere economica, estimarile fiind ajustate in functie de mersul economiei.
"Orice program de austeritate, continuarea consolidarii fiscale, provoaca scadere, in afara unor pistoane de compensare a efectelor masurilor de austeritate, iar acestea nu pot sa vina, in opinia mea, decat din afara. Nu ai cum sa ai pistoane dinauntru", a declarat, pentru Ziare.com, analistul Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor.
"Socoteala celor din banci porneste de la aceasta realitate, si anume ca tentativa de a diminua deficitul bugetar, in conditiile in care nu se fac investitii de catre economia privata, bancile mentin ridicat costul creditarii, nu avem nici infuzie de investitii straine, nu are cum sa nu aiba ca deznodamant mentinerea economiei romanesti intr-o stare de recesiune, de scadere a activitatii economice", a adaugat Daianu.
Pe plan international, Fondul Monetar International a ajustat in crestere estimarile pentru evolutia economica, existand, totusi, cateva exceptii. Astfel, prognoza pentru Grecia si Spania, doua din tarile cu cele mai mari probleme legate de datorii, dar si a Marii Britanii si Frantei, au fost revizuite in scadere. "Asa se intampla si in cazul Romaniei, pentru ca mediul international nu este asa de bun cum s-a crezut ca va fi in 2010", a explicat analistul.
Cum ne afecteaza scaderea economica?
Scaderea economica poate fi o notiune putin abstracta, insa ea se traduce in scaderea salariilor, co