Andrei Bârlan s-a întors în Baia Mare în urmă cu un an, după ce a absolvit secţia de Artă Fotografică din cadrul Universităţii Naţionale de Artă din capitală.
De mic, s-a considerat omul extremelor. „Întotdeauna am gândit şi acţionat după un tipar real. Din acest motiv, m-am înscris la un liceu cu profil real, la secţia de informatică", arată tânărul. După primii doi ani de liceu, însă, Andrei a realizat că nu-şi găseşte locul la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai". „Mă plictiseam îngrozitor. Cam în aceeaşi perioadă, am început să şi fotografiez şi mi-am dat seama că vreau altceva", mărturiseşte băimăreanul. Aşa se face că s-a mutat la Liceul de Artă din oraş, secţia Desen, şi, ulterior, a optat pentru o facultate de profil - Arta Fotografică din Bucureşti.
Fotografia, modul ideal de a se exprima
„Înarmat" cu aparatul foto, Andrei a colindat ţara în lung şi în lat, încercând să surprindă tot ceea ce, pentru alţii, părea imposibil de imortalizat. „Nu căutam şi nu caut nici acum ceva anume. Îmi place să surprind diverse cadre care am senzaţia că vorbesc de la sine", explică artistul. Andrei a făcut, de-a lungul anilor, sute de fotografii expresive. „De exemplu, a fost o vreme în care am făcut o fixaţie pentru ţigani. Nu în sens rău. Am încercat să transmit celor din jur faptul că şi ţiganii sunt oameni, şi ei au o viaţă a lor, trăiri şi sentimente. Cred că am reuşit ceea ce mi-am propus", subliniază Andrei.
Un „NU" hotărât retuşurilor
Andrei Bîrlan este împotriva retuşurilor pe care le aplică unii fotografi - amatori sau profesionişti - lucrărilor lor. „Este absurd. Pentru a denatura, cum s-ar spune, realitatea, există alte ramuri ale artelor, cum ar fi pictura. Fotografiile înseamnă realitatea pură, aşa cum o surprinde ochiul fotografului", explică tânărul. De altfel, el a încercat să pună accent pe importanţa verid