Au trecut necomentate la noi alegerile recente din Slovacia, care au adus două partide noi în prim-planul politic. Mai ales, este interesant de urmărit ce se întâmplă cu minoritatea maghiară de acolo. Partidul tradiţional al maghiarilor din Slovacia, Coaliţia Maghiară - SMK, rămâne în afara Parlamentului, după 12 ani, şi cu 4,3% din voturi ratează pragul electoral de 5%. În schimb, un partid cu totul nou câştigă 8% din voturi, un partid care se numeşte Most-Hid, după cuvintele în slovacă şi maghiară care înseamnă „pod". Most-Hid este condus de Bela Bugar, el însuşi un politician interesant, care a condus Coaliţia Maghiară timp de zece ani. Apoi a părăsit partidul spunând că este prea naţionalist şi că minoritatea maghiară ar trebui să lucreze împreună cu slovacii pentru a găsi soluţii comune. A spus că se retrage din politică, apoi s-a răzgândit şi în 2009 a format Most-Hid.
Partidul îl are ca număr doi pe Rudolf Chmel, fost ambasador, fost ministru al Culturii şi intelectual public slovac. Cei doi au condus acum partidul la 8%, luând voturi de la maghiari şi de la slovaci, şi au intrat în coaliţia de centru-dreapta care a format guvernul săptămâna trecută (condus de prima femeie premier din Slovacia, guvernul a venit pe o platformă antipopulistă şi îşi propune să pună ordine în finanţele publice). Dintre membrii noului partid Most-Hid, două treimi sunt maghiari şi restul slovaci. Rezultatul a produs un şoc atât la Budapesta, de unde guvernul lui Viktor Orban sprijinise partidul tradiţional maghiar, cât şi în Slovacia, unde partidul de extremă dreapta antimaghiar a rămas şi el în afara Parlamentului, ca şi partidul lui Vladimir Meciar, naţionalistul care dominase politica slovacă în anii '90.
Rezultatul din Slovacia ar trebui să ne dea de gândit. Situaţia seamănă în multe puncte cu cea din România, noi şi slovacii avem cele mai mari comunităţi maghiare