Şeful statului motivează că Senatul este cel care a decis desfiinţarea comisiilor de cercetare a averii deşi, potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor ar fi trebuit să fie for decizional în cazul legii Agenţiei Naţionale de Integritate, potrivit Mediafax.
Textul legislativ a trecut printr-o lungă serie de modificări. Declarată neconstituţională de către CCR, legea a fost modificată de Parlament, dar a devenit chiar mai permisivă decât ceruse Curtea Constituţională. Preşedintele Traian Băsescu a refuzat promulgarea documentului şi l-a trimis legislativului pentru reexaminare, cerând o serie de modificări. Deputaţii au adoptat textul într-o formă apropiată de cea cerută de şeful statului, dar senatorii au respins o mare parte din aceste cerinţe.
Conform actualei forme a legii, nu vor mai ajunge la cunoştinţa publicului suprafaţa terenului/casei, titularul bunului (demnitarul sau soţia acestuia), anul şi modul de dobândire a acestuia, anul constituirii conturilor bancare, firmele la care demnitarul este acţionar, de la cine a împrumutat bani sau pe cine a creditat, câţi bani au fost încasaţi din activităţi didactice sau de consiliere, din închirierea unor bunuri ori din pensii. De asemenea, au fost desfiinţate comisiile de cercetare a averilor de pe lângă Curţile de Apel. În plus, Parlamentul a ignorat cererea lui Băsescu de a se introduce în declaraţia de avere o rubrică în care demnitarii să specifice dacă ei sau familiile lor derulează contracte finanţate din bani publici.
Preşedintele a cerut reexaminarea legii, nemulţumit de faptul că parlamentarii au conceput un text prea "blând", dar Senatul nu a fost de acord cu modificările cerute de preşedinte. Senatorii din comisiile de specialitate au respins prelungirea termenului de un an până la trei ani pentru prescripţia verificărilor declaraţiei de avere, a datelor şi informaţiilor privind averea e