Satul Letea este situat pe grindul şi pădurea cu acelaşi nume, la 4 kilometri de C.A. Rosetti şi la 10 kilometri de celebra localitate Periprava, unde a existat una dintre cele mai cumplite închisori politice din România. Zona, de un farmec aparte, este unică în Delta Dunării.
De la Sulina până la Letea sunt 23 de kilometri. Cea mai interesantă atracţie turistică a acestei zone o constituie pădurea Letea, zonă strict protejată ce se întinde pe 2.825 hectare şi care contrastează puternic cu peisajul din celelalte perimetre sălbatice ale Deltei Dunării.
Cum ajungeţi la destinaţie
Pentru a ajunge în satul Letea, localitate cu 400 de locuitori, în majoritatea lor haoli (ucraineni romanizaţi - n.r.), turiştii trebuie să parcugă drumul cu vaporul de la Tulcea la Periprava, timp de şase-şapte ore şi, de aici, o porţiune de 10 kilometri de drum terestru peste dune de nisip. O altă variantă este cea a călătoriei cu vaporul din Tulcea în oraşul Sulina, iar apoi la Letea cu barca cu motor, contra sumei de 50 de lei, sau până în satul Sfiştofca. De aici, localnicii transportă turiştii până la Letea cu căruţa sau cu un autovehicul cale de câţiva kilometri. Există şi posibilitatea de ajunge din Sulina la Letea pe drumul construit recent pe malul canalului Sfiştofca, dar mai interesant este drumul de apă pe canalele Sfiştofca şi Madgearu.
Foişoare pentru turişti
Letea este un sat de pescari înconjurat de mici suprafeţe agricole, cultivate mai ales cu viţă-de-vie şi porumb. Pădurea Letea din apropierea localităţii este o veritabilă minune a naturii. Zona silvică este situată pe dune de nisip ce sunt acoperite de vegetaţie lemnoasă, iar spinările dunelor au o vegetaţie ierboasă foarte săracă sau sunt „goale". Peisajul de la Letea este compus dintr-o succesiune de fâşii cu pădure, numite hasmacuri, late de 10 până la 25 metri, şi de fâşii cu sau fără vege