Elena Hach vrea să înfiinţeze o asociaţie care să apere drepturile acestor magistraţi şi, în toamnă, va candida pentru un loc în Consiliul Superior al Magistraturii.
Elena Hach, 38 de ani, a lucrat, iniţial, ca şi consilier juridic, după ce a refuzat, la repartiţie, un post de judecător la Buftea şi la Braşov. „Am căutat ceva care să fie pe placul meu şi m-am angajat consilier juridic în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Am lucrat acolo un an de zile, după care am intrat în Baroul de Avocaţi Bucureşti. Am profesat până în 1998, când m-am îndrăgostit de soţul meu, care este şi el braşovean. Atunci, am hotărât să mă întorc acasă", spune Elena Hach.
Consilier juridic în CSM
Din 1998, braşoveanca a a început să lucreze ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov. Totuşi, Elena Hach şi-a dorit altceva. „2005 a fost primul an din existenţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în care acesta s-a ocupat de cariera magistraţilor. Mi s-a părut interesantă activitatea de acolo şi, în urma unui interviu, la Bucureşti, am ajuns consilier juridic la CSM. La acel moment eram şi formator la Şcoala Naţională de Grefieri şi mă interesa partea de formare profesională a magistraţilor şi grefierilor. Culmea e că nu am lucrat nicio secundă pe partea aceasta ci pe legislaţie", spune procurorul.
În 2007, Elena Hach a fost detaşată în Italia, la Roma, ca magistrat de legătură cu atribuţii în domeniul cooperării judiciare internaţionale. „Practic, am fost o punte de legătură între autorităţile italiene şi cele române şi mă ocupam de mandate europene de arestare şi extrădări. Să lucrezi cu un alt stat este dificil, trebuie să manifeşti diplomaţie, bună credinţă, respect şi operativitate maximă. Em mă bucur că am reuşit să deschid nişte căi de comunicare importante cu autorităţie judiciare italiene", povesteşte Elena Hach.
După ce şi-a înche