Aproape un jumătate de veac, sălăjeanul Ioan Seleşi a străbătut toată ţara, susţinând spectacole de folclor şi umor alături de mari artişti români.
Pe Ioan Seleşi îl vedem în spectacole, la zilele comunelor şi a oraşelor, în calitate de prezentator şi umorist. În acelaşi timp, conduce grupul artistic „Humoris” al Centrului Militar Zalău. „După prestaţia fiecărui artist, spun câte o glumiţă. Împletesc spectacolele ca să nu fie seci. Eu fac două feluri de umor: umorul popular, cu texte din graiul popular, care pentru români este foarte important, însă este uitat, şi umorul-creaţie literară. Nu fac politică. Primarii se schimbă tot la patru ani, eu rămân”, spune artistul.
Din frizer, umorist
Spune că a ajuns artist din întâmplare. „La 16 ani eram ucenic la Hunedoara. Am dorit să mă fac strungar. Dar pentru că nu erau posturi în anul în care am absolvit eu, am lucrat ca frizer la brigada artistică. Pe urmă am făcut liceul la seral. O secretară de partid din Braşov a avut ideea să promoveze artişti din rândul muncitorilor. Am fost aleşi nouă oameni din toată ţara şi ne-au dus la pregătire la Institutul de Teatru „I.L Caragiale”, din Bucureşti, unde l-am avut la profesor pe celebrul actor Dem Rădulescu”, îşi aminteşte cu drag Seleşi.
Coleg cu Irina Loghin şi Benone Sinulescu
De-a lungul anilor, a lucrat la Filarmonica de Stat din Braşov, unde, timp de 12 ani, a fost coleg cu Irina Loghin şi Benone Simulescu. După Revoluţie s-a mutat la Ansamblul „Ciocârlia”, din Bucureşti. Apoi, la insistenţele soţiei, s-a mutat mai aproape de locurile natale, mai precis la Ansamblul profesionist „Crişana”, de pe lângă Filarmonica de Stat din Oradea, de unde a ieşit la pensie.
Ioan Seleşi spune că se poate mândri cu peste 50 de premii obţinute la festivaluri de umor şi din partea unor somităţi ale vieţii artistice. Cea mai aproape de su