In Europa se discuta tot mai des despre desfiintarea zonei euro, iar unele voci chiar sunt de parere ca revenirea statelor la sistemul de monede nationale va permite intregii Europe sa revina la crestere economica.
Cum va afecta, insa, acest lucru Romania? Analistii spun ca tara noastra ar putea sa fie protejata in aceste conditii, daca ar avea oameni care sa stie ce sa faca cu economia.
Marea problema a Romaniei, sunt de parere analistii, este ca suntem prea legati de euro si ne gandim la lucruri prea sofisticate. In realitate, momentul in care tara noastra va adera la zona euro s-a indepartat foarte mult.
Desi avem marele avantaj al unui curs propriu si al unei politici monetare proprii, Romania sufera de "eurizarea" economiei, asa cum suferea de "dolarizare" la inceputul anilor 1990, crede Mircea Cosea.
"Romania ar trebui sa faca lucruri mai putin sofisticate decat euro pentru ca noi ne-am indepartat foarte mult de posibilitatea trecerii la zona euro. Probabil ca nici 2014, nici 2015 nu sunt momente care sa ne duca acolo. Romania ar trebui sa aiba o mai mare atentie din partea BNR pe acest fenomen care s-a extins foarte mult. Acum e o 'eurizare' care pe piata interna ne face sa fim foarte mult influentati de raportul dintre leu si euro mai ales in conditiile in care importurile noastre esentiale sunt echivalate in euro", a declarat Mircea Cosea, pentru Ziare.com.
Mircea Cosea este de parere ca Grecia s-ar fi descurcat mai bine decat Romania in aceasta situatie, dar avand euro nu a putut sa manevreze deloc si nu a putut nici sa coboare si nici sa se joace cu inflatia si deficitul.
"In perioade de criza, in principiu, sunt avantajate tarile care nu au trecut inca la euro pentru ca se pot juca cu rata de schimb si pot sa faca in asa fel incat anumite elemente de impact extern sa fie anihilate put