Testarea băncilor europene s-ar putea dovedi mai dificilă decât s-a crezut iniţial, scrie Spiegel Online. Potrivit unui raport al presei din Germania, până la 15% dintre băncile europene ar putea pica testele de stres - deşi criteriile de "notare" nu sunt foarte dure.
La testele de stres paneuropene aplicate băncilor nu va fi atât de uşor de obţinut o "notă de trecere", precum se credea iniţial, astfel că 10 până la 15% dintre băncile analizate ar putea pica, potrivit cotidianului german Handelsblatt, care citează un membru al consiliului director al unei importante bănci germane, fără a-i oferi numele.
Mai mult de zece bănci din Europa, inclusiv una sau două din Germania, ar putea pica testul, potrivit sursei. Rezultatele testelor de stres urmează a fi publicate pe 23 iulie, pentru a ajuta la restaurarea stabilităţii pe pieţele financiare.
Scopul lor a fost acela de a demonstra că sistemul bancar european este suficient de puternic pentru a ţine piept crizei datoriilor din zona euro şi programelor de austeritate lansate cu scopul de a depăşi această criză.
Executivul a declarat pentru Handelsblatt că testele trebuie să fie credibile pentru a restaura încrederea. Ziarul a mai citat şi alte surse care au preferat să rămână sub protecţia anonimatului, surse care spuneau că rezultatele testelor nu sunt "un motiv de laudă", ba mai mult, vor fi simulate situaţii reale cu care băncile s-ar putea confrunta. Analiştii spun că una sau două dintre băncile locale germane deţinute de stat, aşa-numitele Landesbank, ar putea pica testul.
Testele europene vor fi supravegheate de oficiali ai băncilor naţionale şi vor avea ca subiecţi 91 de bănci. Pieţele au fost tot mai îngrijorate că unele bănci nu vor putea să facă faţă unei scăderi economice dure, situaţie ce ar apărea din cauza reducerilor de cheltuieli aplicate de guvernele europene.
Ce