Unii absolvenţi de liceu din judeţ preferă să se înscrie la facultăţi din Bistriţa pentru că vor să câştige un ban în timpul cursurilor universitare şi să nu plece de acasă, fapt care ar implica costuri pe care nu şi le permit. Aproape toate facultăţile din oraş şi-au deschis, de la începutul lunii, porţile pentru viitorii studenţi
După ce au trecut de emoţiile examenului de bacalaureat, absolvenţii de liceu din Bistriţa-Năsăud îşi îndreaptă atenţia spre facultate. Unii dintre aceştia aleg să-şi completeze studiile la universităţi din renumite centre universitare precum Cluj-Napoca, Bucureşti, Timişoara sau Iaşi. În schimb, alţii preferă să rămână acasă. Unul dintre aceştia este Lucreţia Man, de 19 ani, din comuna Ilva Mică. Ea a absolvit de curând Grupul Şcolar Economic din Năsăud şi vrea să studieze psihologia sau administraţia publică. „Am venit să mă înscriu la două facultăţi, la Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, respectiv Ştiinţele Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Extensiei din Bistriţa a Universităţii Babeş-Bolyai. O să văd la care sunt admisă. Am ales o facultate din Bistriţa pentru că e mai uşor şi nu-mi permit să merg la Cluj. Costurile sunt prea mari ca să fac acolo o facultate", spune tânăra.
Ea vrea să urmeze cursurile universitare la distanţă fiindcă intenţionează să se angajeze. Dacă nu găseşte ceva bine plătit, Lucreţia se gândeşte chiar să plece la muncă în străinătate.
Fata s-a înscris astăzi la sediul UBB Bistriţa (situat pe strada Andrei Mureşanu nr. 3-5), care este Centrul Regional de Înscrieri. Acolo îşi pot depune dosarele pentru 21 de facultăţi ale UBB tineri din Sălaj, Mureş, Maramureş şi Suceava.
Studenţi din Vişeu, Vatra Dornei, Reghin şi Dej
La UBB Bistriţa sunt studenţi care provin din judeţele învecinate. „La Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei avem în jur de 4