Toate hotelurile construite anul trecut au fost de ordinul 20-60 de camere, iar clasificarea celor mai multe camere inagurate a fost de trei sau patru stele, în condiţiile în care pe piaţa hotelieră nu au mai fost bani pentru investiţiile de mari dimensiuni caracteristice perioadei 2007-2008, scrie revista Business Magazin.
În acea perioadă nimeni nu voia să construiască hoteluri mai mici de 100 de camere. Consultanţii din domeniu chiar se plângeau că toţi investitorii aveau doar planuri măreţe de hoteluri de zeci sau sute de camere de cel puţin 4 sau 5 stele. Aşa se face că nu numai Bucureştiul, oraş predispus turismului de business, dar şi alte oraşe din ţară şi-au atins necesarul de camere de hotel din unităţi mari, cum ar fi Radisson Sas (450 de camere) sau Rin Grand (1.500 de camere), respectiv hotel Europa din Iaşi (210 camere) sau Continental Forum (Sibiu) care, alături de Ibis Sibiu (deţinut tot de Radu Enache, proprietarul Continental), cumulează peste 200 de camere.
Surpriza de anul trecut a venit din faptul că, deşi au fost construite hoteluri mici, preţul per cameră construită a fost mai mare decât în anii trecuţi, iar cei mai mulţi bani s-au dus pe atenţia la detalii şi pe marketing. Aşa se face că cinci hoteluri de mici dimensiuni deschise anii trecuţi în Bucureşti au urcat printre primele locuri pe booking.com şi tripadvisor.com în clasamentul celor mai populare din capitală.
Aceleaşi câteva hoteluri vorbesc şi de profit net pentru acest an, dar şi de mai bine de jumătate de hotel ocupat de turişti străini. În piaţa hotelieră bucureşteană, unde 2009 a marcat pierderi şi scăderi de venituri cu aproximativ o treime sau chiar mai bine, aceşti hotelieri par că vin de pe altă lume. Şi totuşi. "Camera a fost minunată, luminoasă, curată, patul şi draperiile erau acţionate electric. Sigur voi sta aici când voi vizita din nou Bucure