Pentru a contrabalansa pierderile generate de cresterea TVA, asiguratorii de pe segmentul non-viata vor fi nevoiti sa mareasca tarifele, iar industria locala va inregistra o scadere de 10% comparativ cu anul trecut, a declarat Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), intr-un interviu acordat Wall-Street.
Wall-Street: Cum ati caracteriza piata de asigurari autohtona dupa modul de functionare din ultimii ani?
Cristian Constantinescu: In ultimii ani piata a fost relativ haotica. Surprizele cele mai mari sunt in continuare de la jucatorii care nu apartin unor grupuri financiare mari si cea mai mare surpriza este, in fiecare an, pe segmentul RCA .
In fiecare an este cate un jucator care merge cu un pret mic si ia 50% cota de piata din RCA. Insa, bineinteles, atunci cand isi asuma raspunderea la preturile respective la o cota de piata care creste cu doua cifre doar prin RCA incepe sa aiba probleme. In ultimii patru ani a fost mereu o companie care a iesit din normalitate cu intentia de a castiga cota de piata. Nu pot intelege dorinta de a creste cota de piata prin RCA, atat timp cat 2009 a fost al cincilea an consecutiv cu pierderi considerabile pe aceasta linie de afaceri pentru toti asiguratorii.
Segmentul RCA a fost si anul trecut tot in pierdere, iar intrebarea la care nu gasesc raspuns este cand vom intra intr-o situatie de normalitate din acest punct de vedere. Odata cu criza, in Europa se vorbeste de faptul ca banii sunt scumpi si putini. Atunci, in aceste conditii, de ce se mai fac infuzii de capital in piata romaneasca de asigurari? Numai anul trecut au fost 380 de milioane de euro infuzie de capital raportat la o piata care nu a atins inca un volum total al afacerilor 2 miliarde de euro.
De unde vin banii acestia, de ce sunt dispusi actionarii si care sun