Două clădiri zac nefolosite de câţiva ani în centrul oraşului. Fostele sedii ale Băncii Agricole şi CEC nu-şi găsesc utilitatea pentru că noii proprietari nu au bani să le finalizeze.
Una din cele mai impunătoare clădiri este fostul sediu CEC de pe strada Cuejdi, cumpărată de un dezvoltator în urmă cu patru ani.
Compania româno-cipriotă a plătit pentru imobilul care cuprinde subsol, demisol, parter şi şase etaje, plus terenul de 600 de metri patraţi, 1,2 milioane de euro cu intenţia de a finaliza construcţia şi de a amenaja un centru de afaceri.
După lucrările efectuate în interior, în patru din cele şase nivele au fost amenajate spaţii pentru birouri, însă puţine firme sunt interesate să ia spaţii în chirie. „Sunt puţine cereri, dar e explicabil interesul scăzut din cauza crizei“, spune unul din operatorii societăţii Pro Invest Building.
Chirii cu 50% mai mici
Atunci când a achiziţionat clădirea, dezvoltatorul imobiliar plănuia să mai adauge două etaje şi să amenajeze şi o parcare privată, investiţia fiind estimată la 1,5 milioane de euro. Agenţii imobiliari spun că preţurile pe metru pătrat în zona centrală au scăzut, în medie, cu cel puţin 50% faţă de anii trecuţi.
„Preţurile sunt undeva între 5 şi 10 euro/mp, faţă de perioada 2007-2008 când chiria în zona centrală pentru spaţii de birouri ajungea la 25-30 de euro“, mai spune Daniel Toma, agent imobiliar.
O altă clădire din Centru care nu-şi găseşte utilitate este fostul sediu al Băncii Agricole. După faliment şi preluarea patrimoniului de Regia Protocolului de Stat în 2001, imobilul a ajuns în administrarea Consiliului Judeţean (CJ). „Printr-o hotărâre din 28 noiembrie 2003, imobilul a fost scos la licitaţie, fiind evaluat la 640.000 de lei“, spune Daniel Vinca, purtătorul de cuvânt al CJ.
Clădirea a fost cumpărată de s