România nu se vede în nici un fel din SUA însă, în general, pentru români nu e totul pierdut: învăţământul ne-ar putea scoate din impas. Acestea ar fi concluziile trase în urma discuţiei purtate cu Daniel Tătaru, poate cel mai de succes matematician al ultimelor decenii, profesor la renumita Berkeley, a treia universitate a lumii, prezent recent la Iaşi, cu prilejul sărbătoririi a o sută de ani de la înfiinţarea Seminarului matematic "Al. Myller".
"Cei care vin în SUA sunt buni, eu personal am avut la Berkeley doi studenţi români foarte buni", spune Tătaru. Lăsând la o parte vârfurile, în ce priveşte învăţământul de masă a preferat să se abţină de la prea multe comentarii. De loc din Piatra-Neamţ, înainte de a ajunge la Iaşi, profesorul Tătaru a tras o fugă şi în urbea natală să-şi vadă părinţii. "De Iaşi mă leagă mulţi prieteni, profesori, academicianul Viorel Barbu în special, care este şi mentorul meu. La Berkeley sunt profesor de matematică, fac cercetare, predau şi studenţilor, însă nu ţin legătura cu mulţi matematicieni din România." Dintre profesorii emeriţi români cu care a colaborat în SUA un nume important este Sergiu Klainerman.
"A fost unul dintre îndrumătorii mei la Princeton, după doctorat. Acum am foarte mulţi colaboratori", spune Tătaru. Îl întreb ce sfaturi le-ar da studenţilor români şi mi-a dat de înţeles că aceştia ar trebui să se realizeze peste hotare. "Matematica este destul de universală şi e foarte important să cunoască multă lume, să înveţe de la cei mai buni. Nu e vorba de a te afirma mai uşor sau mai greu, ci de a învăţa ce e nevoie pentru o carieră cu succes", a spus el. Iar în România, aşa ceva nu este posibil, deocamdată. Un îndemn pentru românul de rând aflat în impas? "N-am nici un sfat, e evident că trebuie să muncească mult şi trebuie să gândească cum poate să se descurce mai bine. Şi eu am muncit şi mun