Noul regim de taxare a drepturilor de autor este abuziv şi va avea consecinţe catastrofale asupra scriitorilor şi a producţiei de carte, susţin editorii. Reprezentanţii editurilor din România, care întâmpină dificultăţi mari din cauza crizei economice, afirmă că proiectul este un abuz la adresa creatorilor români şi un pericol pentru cultura naţională.
Într-o solicitare care va fi adresată ministrului de Finanţe, Sebastian Vlădescu, Federaţia Editorilor din România îşi exprimă public dezaprobarea faţă de modificarea regimului de taxare a drepturilor de autor. Potrivit semnatarilor, noile măsuri financiar-fiscale care îi vizează pe oamenii de cultură nu ajută bugetul de stat şi sunt o ameninţare pentru mediul cultural.
Scăderea veniturilor obţinute din drepturi de autor va afecta activitatea editurilor, care trec, de doi ani, printr-o perioadă grea din punct de vedere financiar. Silviu Lupescu, directorul Editurii Polirom, a declarat pentru „Adevărul" că, dincolo de consecinţele economice, „este vorba mai curând de un masacru cultural".
Citeşte aici scrisoarea Federaţiei Editorilor din România
Noile prevederi, susţine managerul, „vor reduce simţitor veniturile multor autori şi vor lăsa loc diverselor interpretări, dat fiind faptul că nu există norme de aplicare". În opinia sa, dificultăţile au drept cauze instabilitatea fiscală, modificările legislative discreţionare, operate prin ordonanţe guvernamentale, lipsa de predictibilitate, de măsuri minimale de atenuare a efectelor crizei şi de relansare economică.
Ca atare, apar noi dificultăţi: „starea de spirit şi de îngrijorare a populaţiei, riscul gripării întregului sistem tipograf -editor-librar din cauza blocajului financiar, intrarea în incapacitate de plată a unor librării, falimentul unor librării mici şi scăderea drastică a puterii de cumpărare, care afectează prioritar produsele cul