Cererea de credite din partea populaţiei a rămas slabă inclusiv în mai şi în iunie, după ce în martie dăduse un semnal petru o posibilă revenire, iar perspective pentru o îmbunătăţire până la sfârşitul anului nu sunt, apreciază Şerban Epure, directorul Biroului de Credit.
"Nu văd modificări faţă de anul trecut în ceea ce priveşte cererea de credite. S-ar putea ca spre sfârşitul anului şi această situaţie să pară una fericită", spune Epure, temându-se de impactul măsurilor dure de ajustare luate de Guvern asupra vânzărilor de credite, dar şi a capacităţii oamenilor de a plăti ratele la împrumuturile deja contractate.
Biroul de Credit, societatea înfiinţată de băncile comerciale pentru a gestiona informaţii privind piaţa creditului de retail, a eliberat în iunie puţin peste 352.000 de rapoarte de credit, cu 6% mai puţine decât în luna mai. Volumul este comparabil cu cel înregistrat în iunie anul trecut. Spre comparaţie, în iunie 2008, Biroul transmisese 697.000 de rapoarte de credit participanţilor.
La analizarea unui dosar de credit, băncile solicită informaţii privind clienţii potenţiali la Biroul de Credit, astfel că numărul rapoartelor transmise participanţilor dă o bună aproximare pentru cererea de credite. Înainte de a se ajunge în faza verificării la Biroul de Credit, banca derulează o analiză preliminară pentru client, stabilind dacă poate obţine un împrumut, pe baza datelor furnizate.
Revenirea din primăvară nu a fost de durată
În martie numărul solicitărilor de informaţii din partea băncilor partenere înregistrase un vârf al ultimului an de aproape 405.000 de solicitări.
În acea perioadă mai multe bănci veniseră pe piaţă cu oferte de credite la dobânzi de o singură cifră la lei, reapărând inclusiv campaniile publicitare pe televizor după o lungă absenţă.
Între timp perspectivele economiei s-au deteriorat, i