Produsele bio, considerate un lux din cauza preţurilor mari, sunt recomandate de nutriţionişti pentru că nu conţin substanţe chimice care atacă organismul. Sursa: Arhiva EVZ
Chiar dacă au un preţ ce îndepărtează mulţi clienţi din faţa rafturilor, produsele bio sunt mult mai sănătoase decât cele pe care le consumăm în mod curent. În România lipseşte însă o cultură a consumului sănătos, ceea ce face ca nici cei cu bani suficienţi să nu fie atraşi de alimente bio.
Alimentele bio sau organice sunt produse de origine animală sau vegetală care au fost obţinute fără utilizarea substanţelor chimice sintetice sau a componentelor modificate genetic, nu au fost expuse iradierii, iar în urma producerii lor mediul înconjurător nu a avut de suferit.
"Este adevărat că alimentele organice sunt benefice pentru organism şi sunt recomandate, însă sunt mai scumpe cu o pătrime faţă de celelalte, iar uneori depăşesc preţul de bază al celorlalte alimente chiar şi cu 40%", spune Cristina Alexandrescu, medic primar endocrinolog la Târgu-Mureş.
Soia în locul cărnii
"Noi, românii, suntem o populaţie de carnivori şi adoptăm cu greu alimentele biologice. Ar fi bine să reuşim ca măcar o jumătate din cantitatea de produse din carne să fie înlocuită cu soia", recomandă medicul.
Specialiştii susţin că nici măcar românii care îşi permit nu apelează la alimentele bio în defavoarea celor tradiţionale sau de tip fast-food. Acest lucru se regăseşte şi în statistici. "Avem probleme de exces ponderal sever. Astfel, 35% dintre copii suferă de obezitate, 30% dintre adulţi sunt obezi şi 40% sunt pacienţi diabetici", adaugă dr. Alexandrescu.
Preţ mai mare şi valabilitate mai mică
În magazinele specializate puteţi găsi de la fructe, legume, cereale, până la carne albă. Aceste alimente sunt proaspete, nu au aditivi de con