Mai mulţi administratori de bloc din Timişoara au constatat că au primit facturile la apă caldă pe luna iunie cu TVA de 24 la sută, deşi legea a intrat în vigoare de la întâi iulie. Oamenii susţin că ar fi trebuit să se calculeze TVA de 19 la sută. Reprezentanţii Aquatim spun că totul este legal.
Un administrator de bloc din Timişoara a realizat un calcul şi a arătat că prin umflarea TVA-ului s-au adunat numai în oraşul de pe Bega cu cel puţin 60.000 de euro mai mult decât dacă TVA-ul ar fi fost calculat la 19 la sută. Calculele sunt făcute însă pentru un minimum de consum, iar ţinând cont că agenţii comerciali au consumuri mult mai mari decât un consumator casnic suma poate fi mult mai mare. Dacă luăm în calcul că situaţia de la Timişoara este întâlnită în fiecare oraş din ţară, statul a făcut câteva milioane de euro numai prin majorarea TVA-ului cu facturile de apă. „Este o hoţie, jaf la drumul mare. Nu sunt sume mari, dar e vorba de principiu”, a spus administratorul de bloc din zona Iosefin.
Reprezentanţii Aquatim susţin că facturile s-au emis după data de 1 iulie şi, chiar dacă facturile sunt pe iunie, TVA-ul rămâne de 24 la sută. „Aplicarea cotei de 24 la sută pentru TVA s-a făcut în baza legii 571 din 2003 şi potrivit OUG 58 din 2010”, a explicat directorul economic al Aquatim, Rozalia Giuchici. Potrivit acesteia, banii colectaţi în plus prin calcularea TVA-ului nu rămân la Aquatim, ci merg la bugetul de stat.
Nu vă grăbiţi cu plata facturii
Directoarea economică de la Aquatim a spus că în momentul în care se va stabili exact metoda de punere în aplicare a majorării TVA-ului există posibilitatea ca facturile să fie recalculate şi transmise populaţiei. „Dacă prin normele metodologice de aplicare a OUG 58/2010, care vor fi elaborate de către Ministerul Finanţelor Publice în termen de 30 de zile de la data publicării ordonanţe