Şeful statului refuză din nou să promulge legea ANI, după reexaminarea ei de către Parlament. Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu legea Agenţiei Naţionale de Integritate. În sesizarea sa, preşedintele susţine că dispoziţiile din lege referitoare la comisiile de cercetare a averilor sunt de competenţa Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată şi a Camerei Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională.
Şeful statului refuză din nou să promulge legea ANI, după reexaminarea ei de către Parlament. Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu legea Agenţiei Naţionale de Integritate.
Şeful statului apreciază că documentul a fost adoptat cu încălcarea Constituţiei, în ceea ce priveşte procedura de legiferare şi anume cu nerespectarea competenţelor stabilite pentru cele două Camere.
Legea ANI a avut o traiectorie sinuoasă. În aprilie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale majoritatea prerogativelor ANI. Guvernul a refăcut proiectul, astfel încât să îl aducă în conformitate cu legea fundamentală.
Tot în aprilie, Camera Deputaţilor a fost sesizată cu acest proiect şi l-a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, iar în mai, legea ANI a fost adoptată şi de Senat, în calitate de Cameră decizională.
Ulterior, la data de 14 mai 2010, legea a fost trimisă preşedintelui spre promulgare. Pe 4 iunie, însă, Traian Băsescu cere reexaminarea legii de către Parlament. El a propus ca declaraţia de avere publică şi cea confidenţială să coincidă, mai puţin sub aspectul datelor cu caracter personal şi inclusiv declaraţiile candidaţilor la demnităţi publice să fie date publicităţii.
După reluarea procedurii legislative, deputaţii aprobă legea, la data de 22 iunie 2010, exact în forma cerută de Traian Băsescu, dar Senatul a adoptat legea, pe 30 iunie, într-o formă diferită, elim