Autorităţile locale au început deja să înlocuiască directorii de spitale şi să pregătească o serie de schimbări în modul de funcţionare a acestora, pe motiv că vor să le facă mai eficiente. Sursa: Foto: realiteatea.net
Directori de spitale schim baţi, secţii restrânse, servicii externalizate, personal medical evaluat şi în pericol de a fi concediat. Pe scurt, o parte din efectele procesului de transferare a spitalelor din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a autorităţilor locale şi judeţene.
Spre exemplu, la Vâlcea şi la Cluj-Napoca, spitalele preluate de autorităţile locale sunt conduse în prezent de alţi directori.
"Am considerat că trebuie o conducere nouă. Nu pot spune că am fost nemulţumit de fostul director, dar eu am alte criterii de evaluare", afirmă Constantin Niţu, primarul din Horezu.
La Constanţa, preşedintele consiliului judeţean (CJ), Nicuşor Constantinescu, a pus la punct un adevărat plan de "eficientizare" a spitalelor. Iar la Timişoara, consilierii locali nu au preluat încă spitalele, în schimb au votat ieri, în şedinţa de consiliu, componenţa noilor consilii de administraţie.
Şi la Iaşi, autorităţile judeţene şi-au făcut un plan de acţiune privind unităţile pe care ar trebui să le preia. "Preşedintele consiliului judeţean şi-a exprimat intenţia de a înfiinţa un serviciu special, care să se ocupe de spitale", afirmă Sebastian Tătaru, purtător de cuvânt al CJ Iaşi.
"Nu le vrem cum ni le oferă ei"
Pe de altă parte, autorităţile locale din Iaşi, Timişoara şi Vâlcea au refuzat transferul unor unităţi sanitare din cauza datoriilor de zeci de milioane de lei.
"I-am cerut ministrului să ne contrasemneze contractul de preluare ca o garanţie că datoriile ne vor fi achitate la zi. Răspunsul a fost că legea nu prevede şi aşa ceva. Nici noi nu vrem să le luăm aşa