Din timp in timp ne aducem aminte ca in magazinele din Romania nu prea gasim mancare romaneasca. Ultimul a avut aceasta revelatie, intr-un mod cam ridicol (specific domniei sale), Mircea Geoana, mare sustinator al pepenilor produsi la Dabuleni.
"Ma apuca dracii cand vad in magazine pepeni din Turcia si Grecia", zice presedintele Senatului, care propune inregistrarea lubenitei de Dabuleni la OSIM. Dupa ce se va exorciza prin aceasta marca inregistrata, domnul Geoana ar putea medita nitel la motivul pentru care, intr-adevar, Romania importa peste 50% din macarea pe care o consuma populatia, incepand cu cele mai banale alimente, precum rosii, cartofi, ceapa, usturoi sau grau.
Conceptia generala este una conspirationista: UE doreste ingroparea produselor romanesti pentru a ne folosi drept piata de desfacere. Poate ca tarile UE vor, intr-adevar, asta. Ar fi chiar logic. Orice tara isi doreste sa acapareze cat mai multe piete de desfacere, astfel incat sa-si dezvolte economia nationala. Dar degeaba isi doresc orice si-ar dori alte tari, daca noi suntem aparam si promovam productia autohtona, ceea ce in mod cert nu e cazul, nici la nivelul autoritatilor, nici la cel al producatorilor.
Reprezentantii marilor lanturi de magazine, de unde se aprovizioneaza majoritatea orasenilor, nu se pot duce sa cumpere cu sacosa sau portbagajul de la tarani, primind in schimb un bon scris de mana, pe care sa-l bage in contabilitate. Ei cumpara cu paletii si tirurile, pe baza de facturi, marfa care trebuie sa aiba o multime de certificate de calitate si sanitar veterinare.
Asa ca atata vreme cat nu vor exista marile centre de colectare unde taranii sa-si aduca marfa si de unde reprezentatii supermarket-urilor sa cumpere cu acte in regula si in cantitati foarte mari, ma tem ca tot produsele din import vor face legea, indiferent cat am tinji toti