Pe măsură ce continuă inundaţiile, asigurătorii primesc tot mai multe cereri de despăgubire, însă valoarea acestora este mult mai mică decât cea a pagubelor reale, în condiţiile în care puţine locuinţe din zona rurală sunt asigurate.
Firmele de asigurări înregistrează în fiecare zi tot mai multe dosare de daună din cauza inundaţiilor care au afectat mii de locuinţe şi au distrus complet câteva sute, estimarea cu privire la valoarea despăgubirilor pe care le vor plăti fiind în prezent de circa 10 milioane de euro.
Aceasta este valoarea rezervelor pe care le-au alocat asigurătorii de când au început inundaţiile până în prezent, pentru a plăti despăgubiri. În urmă cu zece zile rezervele erau de două ori mai mici, de aproximativ 5 mil. euro.
Dosarele de daună nu se referă numai la locuinţe, ci şi la autovehicule şi culturi agricole, iar cele mai mari cereri de despăgubire vin de la firme care au în proprietate magazine sau depozite. Numărul dosarelor de daună deschise de asigurători în urma inundaţiilor care au început în luna iunie trece în prezent de 2.000, potrivit datelor centralizate de ZF de la cele mai mari companii de asigurări. Doar 24% din cele 8 milioane de locuinţe din România sunt asigurate, potrivit celor mai recente date ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Totuşi, aproximativ jumătate din acestea nu sunt asigurate la valoarea reală, ci la valori de două sau trei ori mai mici.
Rezerve de 4 mil. euro la Asirom
Numai la Asirom, cel mai cunoscut asigurător din mediul rural, au fost avizate până acum peste 900 de dosare de daună. Rezerva de daună constituită de companie, care arată despăgubirile pe care aceasta estimează că le va plăti, se ridică la 17,3 mil. lei (4 mil. euro). Numai în ultimele zece zile compania a primit 400 de dosare noi şi a imobilizat un milion de euro în rezerva de daune.
"Din totalu