Ungurii şi-au învăţat pe propria piele lecţia amară a creşterii taxelor. Majorarea TVA-ului la 25 la sută a fost aplicată în Ungaria în urmă cu un an, iar comercianţii din ţara vecină s-au adaptat şi au învăţat din propriile greşeli.
În Ungaria, taxa pe valoarea adăugată a crescut la 25 la sută, încă de acum un an. După şocul iniţial al unei asemenea creşteri, comercianţii din ţara vecină au reuşit însă nu doar să îşi păstreze clienţii obişnuiţi, ci şi să îi atragă pe cei din oraşele româneşti de la graniţă. Lecţia acestora poate fi de mare folos şi vânzătorilor arădeni, care sunt din ce în ce mai afectaţi de scăderea numărului de clienţi şi a vânzărilor.
Şocul iniţial
Odată cu majorarea TVA-ului, comercianţii unguri au întâmpinat şi ei aceleaşi probleme ca şi cei români acum. „Şi eu am crescut atunci cu câteva procente preţurile, după creşterea TVA, pe ideea că trebuie să acopăr acei bani de undeva. Am constatat însă că îmi pierd clienţii şi era o situaţie de netolerat”, spune Zsolt Serak, deţinător al unui magazin de preparate din carne din localitatea maghiară Bătania.
Acesta mai recunoaşte şi că a avut parte de multe nopţi nedormite, dar apoi s-a mobilizat şi a găsit soluţia. „Am căutat marfă mai ieftină, dar de calitate bună, pentru că acest lucru e foarte important, mai ales la carne. În paralel am făcut multe promoţii şi astfel mi-am stabilizat cât de cât afacerea”, explică patronul ungur.
Prin aceleaşi experienţe a trecut şi Ildiko Vago, deţinătoarea unui aprozar în aceeaşi localitate. „A fost foarte greu atunci. Toată lumea era speriată şi nu ştiam încotro să o luăm. Am aplicat pur şi simplu majorarea la preţuri şi am constat că ne pierdem clienţii. Apoi ne-am mai dezmeticit şi am negociat promoţii cu distribuitorii, am mai tăiat din adaos şi încet încet ne-am stabilizat”, explică femeia.
Sfaturile maghiarilor @N