România va avea libertatea de a interzice cultivarea de organisme modificate genetic, în ţară, după ce la nivel european acestea au fost autorizate. O propunere legislativă a Comisiei Europene, care urmează să fie adoptat, se referă la dreptul de a interzice cultivarea de organisme modificate genetic pe propriul teritoriu, după ce acestea au fost autorizate la nivel european. În Cluj sunt cultivate cu porumb modificat genetic peste 54 de hectare de teren agricol.
De precizat însă că propunerea nu are la bază interzicerea cultivării pe baza riscurilor de mediu şi sănătate. “Rămâne de văzut dacă amendamentul care face obiectul propunerii legislative de a schimba Directiva 2001/18/CE va da Statelor Membre un drept într-adevăr solid din punct de vedere legal, de a interzice cultivarea de organisme modificate genetic (OMG) pe propriul teritoriu. Conform propunerii Comisiei, interzicerea Statelor Membre poate fi bazată pe motive legate de evitarea contaminării culturilor cu OMG”, precizează Ramona Duminicioiu, preşedintele Centrului de Informare asupra OMG-urilor din Cluj.
Ea precizează că în această formulă propunerea comisiei “nu dă statelor membre ale UE
drepturi mai largi de a interzice cultivarea de OMG bazate pe riscuri de mediu și
sănătate. Aceasta poate însemna că regiunile sau județele din țarile europene nu pot
interzice cultivarea de OMG în cazurile în care riscurile de contaminare sunt reduse,
limitând astfel posibilitățile și dreptul Statelor Membre de a interzice legal cultivarea de
OMG”.
Ea precizează că decizii de interzicere a cultivării OMG-urilor au fost deja luate în unele state membre ale UE, pe baza studiilor ştiinţifice de evaluare a riscurilor de mediu și sănătate.
în UE, singurele plante modificate genetic care pot fi cultivate legal sunt porumbul MON810 și cartoful Amflora. în ce prive