Apele minerale Bilbor şi Azuga, biscuiţii BelVita şi Oreo, băutura energizantă Elektrik, vinul Chateaux Valvis, cerealele pentru micul dejun Arnos, Dacia Duster, magazinele de cartier Mic.ro, agenţiile de pariuri sportive 1x2 Bet Arena Cafe, magazinele Metro Punct sunt câteva din brandurile lansate de la începutul anului pe piaţa locală, mărci care au atras bugete de promovare de câteva sute sau milioane de euro.
Cu toate că este mai ieftin să promovezi un produs faţă de alţi ani, în condiţiile în care preţurile pentru publicitatea pe TV, radio, print sau online au scăzut, companiile au pus pe piaţă mai puţine branduri noi faţă de anul trecut.
"Sunt incomparabil mai puţine branduri lansate în acest an comparativ cu anul trecut. În general, este greu să aduci un nou brand pe piaţă, aceasta necesitând eforturi conjugate, de strategie, de politică de preţuri, distribuţie, poziţionare. Acum, în perioadă de criză, la aceste lucruri se mai adaugă şi reticenţa consumatorilor de a experimenta pe banii lor. Ei tind să rămână fideli brandurilor existente, testate", spune Alex Bădilă, managing director al agenţiei de publicitate Publicis România.
Companiile plătesc pentru crearea unui brand nou de la câteva zeci la câteva sute de mii de euro şi investesc bugete de milioane de euro pentru a creşte şi a pune pe piaţă noul produs.
Cât costă crearea unui brand
"Din experienţa noastră, crearea unui brand poate să dureze între trei şi 12 luni. Însă, impunerea lui la nivelul consumatorului, respectiv obţinerea unui grad de loialitate mare, poate dura între trei şi zece ani, mai ales în contextul economic care se profilează de acum încolo în România", consideră Beatrice Daniş, managing partner al agenţiei de consultanţă şi design de brand BrandTailors.
Ea spune că un brand ajunge valoros doar dacă este susţinut printr-o stretegie de brand