InvestiŢiile străine directe s-au oprit din scădere, însă intrările de 298 de milioane de euro au acoperit mai puţin de jumătate din deficitul de cont curent înregistrat în aceeaşi lună.
Deficitul de cont curent a fost de 796 mil. euro în luna mai, cu aproape 60% mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi lună din 2009, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Deficitul reflectă ieşirile nete de valută generate de schimburile comerciale (bunuri şi servicii) şi din plăţile curente.
"Cu toate că cifrele nu sunt îngrijorătoare, evoluţia este neplăcută, întrucât deficitul s-a adâncit cu 45,7% faţă de anul trecut, din cauza transferurilor curente mai mici. Prăbuşirea investiţiilor străine directe la 1,4 miliarde de euro a lăsat astfel aproape jumătate din deficit neacoperit", comentează Otilia Ciotău, economistul-şef al Piraeus Bank. Ritmul de creştere al deficitului de cont curent a accelerat de la 40%, corespunzător primelor patru luni. În primele cinci luni din 2009 investiţiile străine acopereau integral deficitul de cont curent.
Principala componentă a deficitului de cont curent rămâne dezechilibrul balanţei comerciale, care a înregistrat un minus de 2,7 miliarde de euro, ceva mai mic însă decât în primele cinci luni ale anului trecut. Ieşirile nete din venituri au stagnat, de asemenea, la 0,9 miliarde de euro. Adâncirea deficitului de cont curent a fost determinată de reducerea contribuţiei pozitive a transferurilor curente (care includ remiterile muncitorilor din străintate, dar şi fondurile atrase de la Uniunea Europeană), care a coborât de la 1,8 miliarde de euro la 839 de milioane de euro.
Totalul investiţiilor din mai este identic cu cel înregistrat în mai 2009. Cumulat pe primele cinci luni, investiţiile din 2010 sunt însă la doar 68% din volumul înregistrat în perioada similară din 2009, când acţionarii străini -