Sunt net în favoarea primei variante, deşi pot să mănânc carnea altor animale ucise, ce-i drept, pentru mâncare şi nu pentru că ar constitui un presupus pericol social. Ceea ce e puţin ciudat: de ce suntem programaţi cultural să lăcrimăm la uciderea unui câine, eutanasierea într-o variantă corectă politic, şi nu la uciderea unui porc pentru masa de Crăciun? De ce ne enervăm noi, albii, când delfinii sunt ucişi în masă de pescarii japonezi pe când cultura niponă e aparent mai insensibilă la astfel de ecocide? Cuvântul ecocid nu e tare, ce se întâmplă în Japonia cu delfinii e o exterminare în masă a unei populaţii de delfini, exterminare conştientă, însă la care nu există un consens de soluţii din cauza unei etici a profitului imediat. Răspunsul care îmi vine imediat în cazul câinilor e că sunt considerate animale de companie şi astfel umanizate, că nu ne întovărăşim cu specii de animale care, aparent, nu ne răspund la afecţiune, cu grauri, bondari şi râme, să zicem.
I-am luat un scurt interviu Alinei Banu, de la organizaţia de protecţia animalelor APPA NUCA. Ea este implicată în maratonul sterilizărilor alături de organizaţiile Romanian Animal Rescue, Arca lui Noe, Blăniţe în pericol şi Trei Fraţi pătaţi. Maratonul se desfăşoară din 21 până în 24 iulie în Cluj-Napoca şi din 25 până în 28 iulie (în Turda). „În cele 8 zile, urmează să fie sterilizate gratuit 800 de animale (preponderent câini, dar şi pisici), fie că este vorba de animale de apartament sau de la curte, fie de câini comunitari. Pentru a beneficia de acest tratament pentru animalele pe care le au în grijă, doritorii au nevoie doar de o programare”, afirmă organizatorii.
Alina Banu este publicitară la Firma 9 din Cluj şi e cunoscută în cetate pentru participarea la campania de la Roşia Montană, pregătirea festivalului FânFest din aceeaşi comună (13-15 august 2010) şi pentru activismul civic