Arădenii şi nu numai sunt aşteptaţi la un maraton cultural la monumentele istorice de pe Valea Mureşului. A şaptea ediţie a Festivalului de Muzică Veche revine în acest week-end dedicat istoriei, muzicii vechi şi a turismului.
Potrivit organizatorilor, festivalul îşi propune să contribuie „la modificarea resorturilor mentale legate de percepţia publică asupra monumentelor istorice, sursă de dezvoltare a turismului în judeţul Arad“, fapt care a dus şi la alegerea temei din acest an, muzică, istorie, turism.
„Rolul festivalului de la bun început a fost de a atrage atenţia asupra monumentelor istorice din judeţ. Starea de conservare actuală a cetăţilor arădene este una precară şi încă aşteaptă, dacă nu vremurile de mult apuse, măcar minima atenţie din partea semenilor care le mai calcă din când“, a precizat Peter Hugel, directorul Complexului muzeal Arad.
Interes bănăţean pentru istoria Aradului
Dacă în anii precedenţi, festivalul a stârnit interesul nu numai a arădenilor care au participat la manifestare, ci şi a timişorenilor, şi la această ediţie organizatorii speră la un număr cât mai mare de iubitori ai istoriei.
„Am fost surprinşi de interesul celor din Timişoara care au venit anul trecut într-un număr relativ mare. Şi de această dată, aşa cum am obişnuit, duminică punem la dispoziţia celor care vor să ne urmeze pas cu pas, un autocar”, a spus Dorin Frandeș directorul artistic al Filarmonicii Arad.
Festivalul debuzează sâmbătă, la Muzeul din oraşul Lipova, unde va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură “Titanii muzicii clasice”, al pictorului Dan Merişca. Tot sâmbătă va avea loc recitalul de muzică barocă “Duo-uri pentru vioară”, urmând ca mai apoi să fie vizitată Biserica ortodoxă din Lipova.
Programul primei zile se va încheia cu un recital de muzică folk, în staţiunea Băile Lipova, urmat de un