Piaţa imobiliară este lovită indirect prin diminuarea puterii de cumpărare
Doar preţurile locuinţelor de lux vor fi modificate
Jucătorii din piaţa imobiliară trebuie să fie mai flexibili
Creşterea taxei pe valoarea adăugată a avut repercusiuni asupra tuturor, iar acest lucru se simte şi la nivelul jucătorilor din piaţa imobiliară. Dacă situaţia era dificilă pe piaţa imobiliară până acum, se pare că modificarea TVA va îngreuna situaţia deoarece veniturile vor fi afectate, iar ulterior şi deciziile de achiziţie a unei locuinţe vor fi şi ele schimbate. Aşadar, jucătorii din piaţa imobiliară se văd nevoiţi să acţioneze într-un fel pentru a combate noile măsuri adoptate de Guvern, aşa că se gândesc la restructurarea împrumuturilor, rescadenţarea plăţilor, amânarea plăţii furnizorilor, precum şi reducerea marjelor de profit, explică Mihaela Pană, Head of Residential Department, DTZ Echinox.
"Piaţa imobiliară nu va avea de suferit în mod direct, ca urmare a creşterii TVA, ci va suferi probabil indirect, prin diminuarea puterii de cumpărare", a declarat, pentru Curierul Naţional, Mihaela Pană. Ea a mai spus că din păcate nu TVA este cea care împiedică redresarea pieţei imobiliare, ci situaţia economică precară şi incertitudinea potenţialilor cumpărători.
"Majorarea TVA va afecta piaţa imobiliară doar în mod indirect, prin scăderea nivelului veniturilor populaţiei", sunt de părere reprezentanţii Asociaţiei Brokerilor Imobiliari (ABI).
Preţurile ar trebui să rămână aceleaşi pentru segmentul locuinţelor pentru clasa medie
Preţurile locuinţelor pentru segmentul mediu nu se vor schimba, dar pentru sectorul de lux da.
"Nu ar trebui să existe o creştere a preţurilor, întrucât piaţa apartamentelor amplasate în blocurile construite până în 1989 şi care reprezintă cea mai mare pondere a vânzărilor este o piaţă alc