Bursa de la Bucureşti a închis şedinţa de ieri cu creşteri modeste pe fondul unui rulaj scăzut, de 3,3 mil. euro. Indicele BET a urcat cu 1,4%, în principal ca urmare a avansului de 5,2%, al titlurilor Băncii Transilvania (TLV), care au recuperat pierderile din şedinţele precedente cauzate de scandalul din jurul acuzaţiilor de manipulare a pieţei de către unii şefi ai băncii.
SIF-urile au plusat în medie cu 0,13%, iar indicele general BET-C a afişat un avans de 0,8%.
Creşterile bursei locale au fost nesemnificative în ciuda ştirilor pozitive de pe piaţa americană, acolo unde primele date ale companiilor pe T2 au fost peste aşteptări, iar pe plan european investitorii au arătat un interes major pentru obligaţiuni ale Portugaliei şi Italiei. Acţiunile Intel înregistrau în predeschidere un avans de 7% ca urmare a raportării rezultatelor la trimestru.
Avansurile atât de pe piaţa locală, cât şi cele externe s-au temperat spre finalul şedinţei după datele care arătau o scădere a vânzărilor de retail din SUA în luna iunie, fapt pentru care piaţa americană a deschis ziua uşor pe minus.
"Normal ar fi fost ca şi pe piaţa noastră să vedem nişte creşteri mai consistente după ştirile pozitive de pe plan extern însă interesul se menţine încă scăzut faţă de România. Cred că este o chestiune de timp până când piaţa autohtonă va urma trendul de pe bursele externe dacă acesta se va menţine pentru că sentimentul într-o regiune este cam acelaşi", spune Iulian Panait, preşedintele societăţii de consultanţă în investiţii KTD Invest.
Cel mai ridicat interes s-a consemnat pe titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au închis în stagnare pe un rulaj de 4,6 mil. lei.
Ieri s-au derulat pe piaţă transferuri cu 1,2% din capitalul Biofarm Bucureşti (BIO) în valoare de 2,5 mil. lei. În ultima perioadă, omul de afaceri Tudor Dumitru a vândut mai multe pachete de