În garajele pompierilor din Sălaj sunt 24 maşini de intervenţie, dar mai mult de jumătate dintre ele au peste 20 de ani. „Veterena“ are 36 de ani.Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) aşteaptă noile dotări obţinute prin Programul Operaţional Regional. Cel nouă maşini promise vor ajunge la pompieri, cel mai probabil, anul viitor.
Pompierii sălăjeni se pot „lăuda“ că au în garajele unităţilor maşini de intervenţie care, cu siguranţă, şi-ar putea găsi locul în muzee ale automobilelor. Conform definiţiei dată de wikipedia.ro, pentru ca o maşină să devină „clasică” trebuie să depăşească vârsta de 20 de ani. În aceste condiţii, ISU Sălaj ar putea să-şi deschidă o expoziţie de maşini de epocă în curtea fiecărei subunităţi ori secţie de pompieri din judeţ, mai mult de jumătate din cele 24 de autovehicule folosite la intervenţii fiind construite în urmă cu două sau trei decenii.
Vechi, dar funcţionale
Adrian Chichişan, şeful ISU Sălaj, susţine că, în pofida vechimii, maşinile pompierilor din cele şapte secţii din judeţ nu au tras niciodată „pe dreapta” în drum spre o intervenţie. „N-am avut niciodată astfel de situaţii neplăcute. Oricum, la un incendiu, spre exemplu, sunt trimise, de regulă, două maşini. Astfel că, dacă una se strică, rămâne cealaltă care să lichideze focul”, explică Chichişan.
Autovehiculele SAVIEM şi ROMAN, fabricate la sfârşitul anilor 70, le dau mare bătaie de cap mecanicilor, care găsesc foarte greu piese de schimb. Consumul de motorină pentru o autospecială cu apă de 9.000 de litri depăşeşte 40 de litri la o sută de kilometri, chiar dacă nu pot rula cu o viteză mai mare de 80 de kilometri pe oră. Din aceste motive, autospecialele cu vechimea asta ajung la incendii, în unele cazuri, după mai bine de 30 de minute.
Se schimbă parcul auto
Cinci autospeciale cu apă şi spumă, o maşină pe