Bogdan Stelea (42 de ani), unul dintre secunzii lui Răzvan Lucescu la echipa naţională şi cel care a strâns 91 de selecţii în tricoul primei reprezentative a României, explică faptul că în ţara nostră fotbalul nu mai e un simplu joc, ci a ajuns metoda de refulare pentru problemele de tot felul.
Libertatea: Cum comentezi clasarea României pe locul 42 în clasamentul FIFA pe luna iunie?
E o clasare normală, după ce am jucat în ultima perioadă în meciurile amicale şi oficiale. A contat şi faptul că nu ne-am calificat la Campionatul Mondial. Nu putem face o comparaţie între situaţia din 1997, când eram pe trei, şi acum, când suntem pe poziţia a 42-a. Sunt perioade diferite, iar la ce potenţial are România în acest moment, e greu, dacă nu aproape imposibil să se menţină în primele 10 echipe ale lumii.
Cum s-a ajuns în această situaţie?
E greu să faci performanţă fără să investeşti. Poţi avea noroc, să ai rezultate fără să bagi bani, dar nu se poate întâmpla la nesfârşit. Poţi avea un culoar favorabil, dar la un moment dat ţi se termină norocul. Nu poţi face performanţă în fotbal, ca în orice alt domeniu, fără să aloci bani pentru dezvoltare.
Intransigenţa fanilor e una dintre cauzele declinului?
Românii au foarte multe probleme şi probabil stadionul a rămas ultimul loc unde se simt bine. Fotbalul a rămas ultima speranţă că în România se mai pot aştepta la ceva bun. După ce dau bani pe bilet, fanii vor să fie reprezentaţi bine, echipa lor să câştige toate meciurile. Dar nu au răbdare şi la primul rezultat negativ încep să refuleze, să înjure...
Ne putem califica la Euro 2012?
Avem adversari puternici şi, cel puţin teoretic, la începutul preliminariilor patru echipe pleacă cu aceeaşi şansă. Avem totuşi circumstanţe favorabile să ne calificăm.
Belodedici: ”Nu putem spera la mai mult!”
Miodrag Belodedici (46 de ani), d