În Bucureşti, locuitorii căutau răcoarea ştrandurilor şi a parcurilor de cartier. Grija faţă de natură şi moda "verde" nu pătrunsese încă, aşa că ziarele scriau despre frecvente accidente ecologice. Întreprinzător, primarul din Caransebeş s-a gândit să le dea de lucru pensionarilor din urbe şi a inventat un "sfat al bătrânilor". Smulşi din tihna şahului duminical, venerabilii se străduiau să propună soluţii fel de fel. Duminică dimineaţă, amatorii de poezie au putut urca Dealul Mărţişorului, până la casa memorială Tudor Arghezi. De la ora 11:00, scriitorii Paul Anghel, Fănuş Neagu, Dan Laurenţiu, Valeriu Filimon şi actorii Jeanine Stavarache şi Ştefan Velniciuc l-au evocat pios pe autorul cuvintelor potrivite.
De căldură, bucureştenii s-au refugiat în parcuri şi la ştrand. "Ăia mici se bălăcesc în apă, descrie gazetarul Emil Munteanu deliciile unei zile de duminică. Soţioara evadează către celălalt mal al lacului. Ce frumos înoată broscuţa. Printre ierburi. Eu, în schimb, mă plictisesc. N-am ce face şi mă prăjesc precum o scrumbie pe grătar. Penibil. Să vii la ştrand şi să n-ai nici o ocupaţie. Nu coadă la mici, nu la bere, nu la sucuri. N-ai la ce să transpiri. Să faci varice. Să simţi, pe scurt, că trăieşti. Nu să mănânci roşii cu brânză aduse de acasă, ca la coasă. Nici să dorm parcă nu se face."
Locuitorii Străzii Codrii Neamţului, din cartierul Titan, care-au gândit că este suficient să deschidă ferestrele pentru ca răcoarea parcului să le pătrundă leneşă în apartament, au dat nas în nas cu deziluzia. "În apropierea blocului N 18 se află o platformă de beton amenajată cu un container pentru depunerea resturilor menajere, consemna rubrica de fapte diverse a unui cotidian central. Toate blocurile din jur, inclusiv magazinele, depun aici gunoiul. Femeile de serviciu, pentru «operativitate», dau foc cu consecvenţă gunoaielor din jurul co