Corcova, judeţul Mehedinţi
Puţine zone viticole au ocazia să fie înscrise în istorie, iar Corcova face parte dintre ele. Prima atestare apare într-un hrisov datat la 29 iunie 1497, document în care este menţionată o danie a domnitorului Ţării Româneşti, Radu cel Mare (1495-1508), către Mănăstirea Tismana. Acesta dăruia mănăstirii 300 de vedre cu vin provenit de la Jidoştiţa (una dintre viile Corcovei). Mai târziu, zona este consemnată într-un nou document, de data aceasta în timpul domniei lui Mihai Viteazul (1593-1601). Acesta legalizează un act conform căruia paharnicul Necula primeşte două vii la Corcova şi un pic mai târziu, la 1596, tot un paharnic - Radu - primeşte ocine (moşii) şi vii în Jirov, Cernaia, Cotoroaia şi Valea Bună.
Perioada de glorie a Corcovei a fost pe timpul familiei Bibescu, în secolul al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. Atunci, pentru buna funcţionare a podgoriei, prinţul Anton Bibescu a angajat un tânăr agronom francez. Aristoteles Sauget, urmat apoi de fiii săi, a obţinut soiuri noi de vinuri şi au făcut din Corcova un mic colţ de Rai.
De atunci a trecut mult timp, multe soiuri de vinuri s-au pierdut, nemaiputând fi refăcute, iar podgoriile au ajuns în paragină. Asta până în anul 2005, când au "reînviat" circa 50 de hectare de teren. Au fost replantate soiurile tradiţionale ale locului, ce existau încă de pe vremea Bibeştilor, şi au adus noi soiuri cu butaşi de vie din Franţa. Cramele au fost renovate şi modernizate, păstrându-le arhitectura iniţială, dar dotându-le cu utilaje şi echipamente moderne conform normelor europene.
VINURI DE TOP
Nu demult am participat la lansarea vinurilor de Corcova, eveniment organizat în incinta Restaurantului Heritage. Cu această ocazie am degustat în premieră câteva dintre soiurile produse de această firmă. Astfel, ne-am delectat simţurile cu un Cabernet